Dit zijn de 7 leukste pretparken in Friesland

Inhoud van deze blog

Op zoek naar het leukste pretpark in Friesland? Spoiler: dat pretpark ga je niet vinden, omdat er meer dan één hartstikke leuk pretpark in Friesland te vinden is. Speelparken waar je peuter zich heerlijk kan vermaken, speelparken met een dierentuin erbij, of zelfs pretparken met all inclusive; je vindt het allemaal in deze noordelijke provincie! Klinkt goed toch? Omdat al dat leuks het kiezen lastig kan maken, zetten we hieronder alles voor je in één overzicht. Veel plezier!

1. Attractiepark Duinen Zathe (Appelscha)

We trappen af met het pretpark dat is uitgeroepen tot leukste uitje van Friesland 2020: Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe in Appelscha. Dit pretpark heeft een uniek all inclusive. Dit betekent dat bij de entreeprijs onbeperkt koffie, thee, limonade, cappuccino, patat, snacks, soep, broodjes en zelfs waterijs en fruit zit inbegrepen. Dat is dus wel een heel voordelig uitje!

Voor wie is attractiepark Duinen Zathe geschikt?

Dit speelpark is geschikt voor jong en oud. Jongere kinderen zullen zich vermaken op het Verkeerscircuit. In hun trapauto kunnen ze onder toezicht van politieagent Bromsnor zelfs een ‘echt’ rijbewijs halen! De kleintjes zullen ook genieten van attracties zoals de ‘Flying Heli’ en zich prima vermaken in de indoor Apenkooi. Oudere kinderen durven vast wel in de Super Nova, waarin het voelt alsof je over de woeste zee vaart. Of stap met z’n allen in de Londen Coaster, een achtbaan met een hoogste punt van maar liefst 14 meter. Niet geschikt voor angsthazen dus!

Informatie over tickets voor Duinen Zathe

Tickets voor dit pretpark kun je online bestellen, via de website van Duinen Zathe. Vanaf 3 jaar kost een ticket online € 15,50. Kinderen van 1 en 2 jaar oud betalen € 5,- entree. Dit zijn all inclusive prijzen, dus het is niet nodig om zelf eten en drinken mee te nemen. Ook fijn: parkeren is gratis!

Praktische informatie over pretpark Duinen Zathe

Adres: Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha

Eten en drinken: de tickets zijn all inclusive, dus je kunt onbeperkt genieten van diverse dranken, patat, snacks, dagsoep, broodjes, fruit en ijs!

Openingstijden: De openingstijden voor dit speelpark variëren. Over het algemeen is het park in het hoogseizoen de hele week open en in het naseizoen ieder weekend. Om zeker te weten of Duinen Zathe geopend is op de jouw gewenste datum, is het aan te raden om de kalender even te checken.

2. Speelbos het Hossebos (Drogeham)

Is jouw kind echt een buitenkind? Of vind je het hoog tijd worden dat ze eens een dagje niet achter de beeldschermen zitten? In beide gevallen is speelbos het Hossebos een ideaal uitje. Dit bos kun je niet direct een pretpark noemen, maar het is wel een plek waar je veel lol kunt hebben én je energie kwijt kan. Leuk voor jong en oud! Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied is maar liefst een hectare groot en op zes verschillende plekken vind je er speelpoelen met water. Een ideaal uitstapje dus bij lekker weer!

Voor wie is speelbos het Hossebos geschikt?

Jong en oud kan zich vermaken in het speelbos. Voor de jongste kinderen is er een waterspiraal met zand. Ook is er een steiger, zodat je met je schepnetje de mooiste diertjes uit het water kan halen. Vindt je oudere kind het bos maar saai? Dat kan hier in het Friese Drogeham zomaar anders zijn. Niet in ieder bos vind je nu eenmaal een junglebrug en een spinnenwebnet! De grappige stapstenen over het water zijn een leuke plek voor het hele gezin. Wie is er het eerst aan de overkant?

Informatie over tickets voor het Hossebos

Houd jij ook zo van voordelige uitjes? Dan zal de prijs van het Hossebos je zeker bevallen. De entree kost hier helemaal niets! Ook parkeren bij het bos is gratis.

Praktische informatie over speelbos het Hossebos

Adres: Tillewei, 9289 HC Drogeham

Eten en drinken: Bij het speelbos zelf is geen catering aanwezig, maar in de buurt zijn genoeg leuke plekjes te vinden. Nog leuker is het natuurlijk om gewoon zelf een picknickmand mee te nemen en lekker te picknicken in het bos. Zo lang je het bos na afloop weer schoon achterlaat is dat geen enkel probleem!

Openingstijden: Je kunt dit bos dagelijks bezoeken, tussen zonsopgang en zonsondergang.

3. Speelpaviljoen de Avonturij (Bakhuizen)

Is het een dagje minder goed weer? Ook dan is er in Friesland gelukkig nog genoeg te doen. Op recreatiepark De Wite Burch in Bakhuizen kun je je kids zich bijvoorbeeld prima vermaken in speelpaviljoen de Avonturij. Hier kunnen ze veilig klimmen en klauteren en zo hun energie kwijt! De speeltoestellen in het paviljoen bieden volop inspiratie om avonturen te beleven en nieuwe dingen te ontdekken. Extra leuk; er zit een leerzaam element in dit speelpark. Op een speelse manier kunnen je kinderen de natuur ontdekken en meer leren over deze provincie. Heb je Flip en Saartje al ontmoet? Zij maken deze speelplek voor de kleintjes extra leuk en uitdagend!

Voor wie is speelpaviljoen de Avonturij geschikt?

Deze speelplek is vooral geschikt voor jongere kinderen. Zij zullen hier heel wat uitdagingen en spannende plekken kunnen vinden. Kastelen bouwen met lego, door de netten kruipen of aan het klimrek hangen; het kan hier allemaal.

Informatie over tickets voor speelpaviljoen de Avonturij

Verblijf je op camping de Wite Burch? Dat komt dan mooi uit, want dan heb je gratis toegang tot deze speelplek. Maar ook als daggast kun je het speelpaviljoen bezoeken. Bij het naastgelegen restaurant de Burcht kun je een entreekaartje kopen. Een ticket voor kinderen van 1 tot en met 12 jaar oud kost € 4,-. Als ouder kun je gratis naar binnen!

Praktische informatie over speelpaviljoen de Avonturij

Adres: Wite Burch 7, 8574 VC Bakhuizen

Eten en drinken: bij het naastgelegen restaurant de Burcht kun je heerlijk eten! Geniet van een snack tussendoor, of trakteer de kids op een smakelijk kindermenu.

Openingstijden: Tijdens de zomervakantie is het speelpaviljoen dinsdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 20.00 uur. Buiten de zomervakantie is het raadzaam om even bij de camping te informeren of het paviljoen open is.

4. Kameleon Terherne (Terherne)

Ben jij ook opgegroeid met de avonturen van Hielke en Sietse? Dan is het een nostalgisch tripje richting Lenten, het levensgroot nagebouwde dorp van deze deugnieten. Het leuke is dat niet alleen jij, maar ook je kinderen van deze trip zullen genieten. In het dorp is namelijk heel veel te doen. Zo zijn er vreemde koffers opgedoken nadat professor Frost het dorp bezocht. Lukt het jullie om de code van de koffers te kraken? Maak ondertussen een tocht op een praam en beleef de spannendste avonturen op het avontureneiland. Tip: neem droge kleren mee!

Voor wie is Kameleon Terherne geschikt?

Dit als dorp vermomde speelpark is geschikt voor het hele gezin. Als ouder of begeleider zal je genieten van de nostalgie. Jongere kinderen kunnen lekker rondbanjeren over het avontureneiland en oudere kinderen zullen gefascineerd raken door professor Frost. Hier kun je je dus met z’n allen prima een dagje vermaken!

Informatie over tickets voor Kameleon Terherne

Kinderen tot en met 2 jaar oud mogen kosteloos naar binnen. Oudere kinderen en volwassenen betalen € 19,50 voor alleen een bezoek aan het Avontureneiland. Wil je het Avontureneiland combineren met een rondomvaart en de Kameleonboerderij? Geen punt! Een ticket daarvoor kost € 29,50. Daarnaast zijn er diverse arrangementen mogelijk, die je kunt vinden op de website van deze speelplek.

Praktische informatie over Kameleon Terherne

Adres: Koailân 2, 8493 LA Terherne

Eten en drinken: Maak gezellig met het hele gezin je eigen poffertjes! Kom je met een groep? Dan is er nog veel meer mogelijk, zoals samen tapas maken, of genieten van een heerlijk barbecue buffet. Daarnaast mag je ook gewoon zelf eten en drinken meebrengen. Of bestel online een gevulde picknickemmer, om van te genieten op het Avontureneiland!

Openingstijden: het Kameleondorp is bijna dagelijks geopend, maar momenteel is er wel een maximum aantal bezoekers per dag. Check voor welke datum je nog tickets kan reserveren op de ticketpagina van Kameleon Terherne.

5. Doolhofpark Bakkeveen (Bakkeveen)

Dat gevoel over doolhoven herken je vast nog wel uit je eigen kindertijd: ze zijn leuk, spannend en stiekem ook een beetje eng tegelijk. Die spanning die je voelt als een weg weer dood blijkt te lopen en de opluchting als je eindelijk je weg naar buiten hebt gevonden. En dan toch nóg een keertje willen! Dat plezier gun je je kids toch ook? In Doolhofpark Bakkeveen gaat dat zeker lukken. Daar zijn maar liefst 3 verschillende doolhoven waarin je heerlijk kunt verdwalen. In combinatie met de grote speeltuin die er bij zit, kun je je hier prima een (mid)dagje vermaak vinden!

Voor wie is Doolhofpark Bakkeveen geschikt?

De speeltuin met traditionele speeltoestellen zoals schommels, wippen en kabelbaan is heel leuk voor kleinere en grotere kinderen. De doolhoven zullen vooral gewaardeerd worden door kinderen vanaf een jaar of 4. Samen of zelfstandig je weg uit het doolhof vinden is leuk voor jong en oud! Overigens is het wel handig om droge kleding mee te nemen als je komt spelen in de speeltuin. Het kan zijn dat je de overkant via de loopbrug, het slingertouw of de evenwichtsbalk niet helemaal droog zal bereiken…

Informatie over tickets voor het Doolhofpark

Toegang tot het Doolhofpark is gratis, maar een consumptie in het naastgelegen grillrestaurant De Dwaler is verplicht. Daar kun je bijvoorbeeld genieten van lekkere koffie met gebak of een uitgebreide lunch. Daarnaast biedt het park diverse arrangementen voor bijvoorbeeld kinderfeestjes en familiedagen.

Praktische informatie over Doolhofpark Bakkeveen

Adres: Mjumster Wei 16c, 9243 SK Bakkeveen

Eten en drinken:
Kom lekker eten bij grillrestaurant De Dwaler! Het meenemen van eigen eten en drinken in het Doolhofpark is niet toegestaan.

Openingstijden: Het restaurant is het hele jaar geopend. Op maandag en dinsdag van 10.00 tot 18.00 uur en van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 21.00 uur. Alleen op 31 december en 1 januari is het restaurant (en dus ook het Doolhofpark) gesloten. Geadviseerd wordt wel om te reserveren, om zeker te weten dat er plek is.

6. Streetjump Leeuwarden

Is jouw kind ook zo’n spring in ’t veld? Ga dan eens langs bij Streetjump in Leeuwarden. Hier kan je kind helemaal los gaan in de meest geweldige jump area’s. Jump bijvoorbeeld in de halfpipe, waar je kunt springen op schuine trampolines. Wie maakt de mooiste salto en doet de moeilijkste trick? Geen last van hoogtevrees? Spring dan vanaf drie verschillende hoogtes op de Big Airbag, terwijl je in je vlucht allerlei acrobatische toeren kan uithalen. Alleen voor de echte durfals!

Voor wie is Streetjump Leeuwarden geschikt?

Houd er rekening mee dat de meeste jump areas alleen toegankelijk is voor kinderen van 7 jaar of ouder. Op specifieke tijdstippen is er een speciale Mini Jump voor jongere kinderen. Dan kun je er dus ook met jongere kids terecht. Ook voor volwassenen is Streetjump trouwens een uitdagende plek. Springen is nu eenmaal altijd leuk en wie weet durf je ook nog wel een mooi salto te maken! ????

Informatie over tickets voor Streetjump Leeuwarden

Toegang voor Streetjump Leeuwarden betaal je per uur. Een uur springen kost € 9,95. Wil je twee uur springen? Dan kost een ticket € 14,95. Voor de Mini jump (voor kids tot 7 jaar oud) betaal je € 6,95. Verder zijn diverse mogelijkheden, zoals het aanschaffen van een dagarrangement. Dan heb je onbeperkt toegang voor een hele dag, inclusief patat met een snack én onbeperkt ranja. Via de Streetjump website kun je je bezoek reserveren en het juiste ticket aanschaffen.

Praktische informatie over Streetjump Leeuwarden

Adres: Ceresweg 48, 8938 BG Leeuwarden

Eten en drinken: Zelf eten en drinken meenemen is niet toegestaan. Daar staat tegenover dat je bij Streetjump Leeuwarden kunt genieten van luxe horeca. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kop koffie van verse bonen? Ook is er een divers aanbod gezonde producten, zoals sapjes en belegde broodjes. Het terras van deze horecagelegenheid biedt uitzicht over alle jump area’s. Dus zelfs als je niet zelf komt jumpen, kun je je prima vermaken met het bekijken van goede en minder goede tricks!

Openingstijden:

Je kunt hier vrij jumpen op:

  • Maandag, van 14.30 tot 18.00 uur;
  • Woensdag, van 14.00 tot 18.00 uur;
  • Donderdag, van 14.30 tot 18.00 uur;
  • Vrijdag, van 14.00 tot 18.00 uur;
  • Zaterdag, van 11.00 tot 18.00 uur;
  • Zondag, van 12.00 tot 18.00 uur.

7. Speel- en dierenpark Sanjes Safari (Feanwâlden)

Wil je ene kind liever naar de dierentuin, terwijl je andere het liefst de hele dag in de speeltuin zit? Geen probleem, want speel- en dierenpark Sanjes Safari combineert het gewoon! Er is een leuke, overzichtelijke dierentuin, waar je onder meer kunt kijken naar stokstaartjes, geitjes en neusberen. En durft jouw kind die grote kameel te aaien? Verder is er een groot aanbod van indoor en outdoor speelfaciliteiten. Binnen is er bijvoorbeeld een griezel-apenkooi. Ook heel leuk en uitdagend voor jonge kinderen is het grote piratenschip. Buiten kun je de lucht in fietsen in (trap)helikopters, is er een grote zandbak en kun je Friesland bekijken vanuit de klimtoren.

Voor wie is speel- en dierenpark Sanjes Safari geschikt?

Dit pretpark is geschikt voor kinderen tussen de 2 en ongeveer 12 jaar, ook al zullen ook jongere peuters vast al veel lol kunnen hebben met het aaien van de geitjes en het spelen in de zandbak. Er is in dit park veel ruimte voor de eigen fantasie, waardoor kinderen zich hier zo een hele dag kunnen vermaken!

Informatie over tickets voor Sanjes Safari

Een ticket voor kinderen van 2 jaar en ouder en voor volwassenen kost € 10,95. Parkeren bij het pretpark is gratis. Komen jullie vaker langs? Schaf dan een voordelig abonnement aan. Voor € 16,95 per persoon kun je al drie maanden lang net zo vaak langskomen als je wilt!

Praktische informatie over Sanjes Safari

Adres: De Sânjes 4, 9269 HA Feanwâlden

Eten en drinken: Eten en drinken kun je zelf meenemen. Ook vind je een horecapunt in het speelpark, waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld koffie en snacks.

Openingstijden: Dit speelpark is geopend op vrijdag, van 14.00 tot 18.00 uur, en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur. In de schoolvakanties (regio Noord) is het park meestal dagelijks geopend. Het is aan te raden om de extra openingstijden vooraf even te checken op de website van Sanjes Safari.

Deel deze blog